Триває процес прийому проектів на виконання громадського бюджету Теребовлянської громади

1 червня стартував прийом проектів на виконання громадського бюджету. Ідеї, які наберуть найбільше підтримки, будуть реалізовані у 2019 році за кошти міського бюджету.

“Зроби місто кращим” - долучайся, якщо маєш цікаву ідею для покращення Теребовлянської громади!

Що таке громадський бюджет?

Громадський бюджет (бюджет участі)- це частина міського бюджету, обсяг якої визначений міською радою на реалізацію кращих громадських проектів розвитку, які надходять до міської ради від мешканців територіальної громади та визначаються шляхом голосування.

На офіційному сайті Теребовлянської міської ради на головній сторінці у розділі "Громадський проект" розміщено посилання на інтернет-платформу для подачі проектів. 

Хто може подавати проекти?

Автором проекту може бути як фізична особа, якій виповнилось 16 років, або юридична особа, так і ініціативна група, громадська організація, які здійснюють свою діяльність на території громади.

Куди подавати проекти?

Проект подається автором у електронному (на інтернет-платформі «Громадський проект» - https://terebovlya.pb.org.ua) або паперовому вигляді (за адресою:м. Теребовля, вул. Шевченка, 8). Для подачі проекту на інтернет-платформі потрібно пройти обов’язкову реєстрацію. Бланк-заявки проекту для паперового вигляду можна роздрукувати з інтернет-платформи «Громадський проект» (розділ Допомога — Нормативно-правова база).

Які вимоги до проекту?

На етапі подання проект потребує схвалення не менше 15 жителів міста, вони повинні поставити підписи і вказати свої паспортні дані. Список з підписами додається до заявки. Реалізація проекту має належати до повноважень органів місцевого самоврядування (бо кошти ж бюджету громади). Термін впровадження проекту має бути протягом бюджетного року, тобто завершитись до 31 грудня 2019 року. Обов’язково проект має бути заповнений згідно бланка-заявки, що затверджений Положенням про громадський бюджет.

Які напрямки реалізації проектів?

Тематика проектів охоплює такі напрямки:

- безпека та громадський порядок;

- велоінфраструктура;

- дорожнє господарство;

- енергозбереження;

- засоби масової інформації;

- комунальне господарств;

- культура і туризм;

- навколишнє середовище;

- освіта;

- охорона здоров'я;

- соціальний захист;

- спорт;

- телекомунікації, зв’язок та інформаційні технології;

- транспорт тощо.

Головне слід пам'ятати, що ідея не повинна суперечити Конституції і бюджетному кодексу. Проект не повинен містити ненормативну лексику, наклеп, образи і заклики до насильства, тощо.

На яку суму можна подавати проект?

Проекти за обсягом фінансування поділяються на малі (до 50 тис. грн.) і на великі від 50 тис. грн до 100 тис. грн.

Чи будуть проекти попередньо оцінюватись?

Так, згідно Положення передбачена попередня перевірка проекту всіма структурними підрозділами виконкому. Основні критерії - це відповідність бюджетному законодавству (тому що гроші ми виділяємо з бюджету) та вимогам, які прописані в Положенні. Детально форма підготовки проекту визначена у додатку 1 до Положення.

Якщо проект не відповідає одному з пунктів, його можуть відправити на доопрацювання автора з конкретним переліком зауважень. 

Коли закінчується строк прийняття проектів?

1 червня розпочинається прийом проектів, який триватиме 60 днів - до 30 липня 2018 року.

Детальніше на інтернет-платформі «Громадський проект» - https://terebovlya.pb.org.ua/ або за тел. 2-14-62, 2-20-74

Долучайтеся якщо маєте цікаву ідею для покращення Теребовлянської громади!