Теребовлянська міська рада працює над впровадженням Громадського бюджету

Теребовлянська міська рада працює над впровадженням Громадського бюджету

В загальному: Громадський бюджет або бюджет участі – це конкурс місцевих проектів у тій чи іншій громаді або місті, який дозволяє звичайним жителям, ініціативним групам, громадським організаціям втілювати свої ідеї з покращення умов проживання та розвитку свого населеного пункту, мікрорайону, тощо.

По Україні уже багато обласних центрів впровадили цей механізм співпраці між жителями і владою. Проекти-переможці конкурсу фінансуються з місцевого бюджету, в якому закладаються кошти саме на втілення таких громадських ініціатив.

Перші кроки на шляху до запровадження Громадського бюджету у Теребовлянській ОТГ – уже зроблено. Наприкінці 2017-го розроблено та прийнято «Положення про громадський бюджет Теребовлянської громади» (рішення Теребовлянської міської ради № 2940 від 21 грудня 2017 року). 17 квітня 2018 року на черговій сесії також прийнято цільову програму «Громадський бюджет Теребовлянської громади» на 2018-2022рр. відповідно до якої у 2018-му році планується провести широку інформаційну кампанію, зібрати Координаційну раду з представників як міської ради, так і громади, вивчити механізми електронного голосування, тощо. А з 2019-го цей механізм має запрацювати «на повну» – із виділенням коштів, збором проектів, голосуванням, визначенням переможців та втіленням їх ініціатив.

Інформації про громадські бюджети інших міст та проекти місцевого розвитку в мережі Інтернет сьогодні – безліч. Тому запрошуємо активних жителів Теребовлянської ОТГ поцікавитися даною темою та слідкувати за подальшими кроками Теребовлянської міської ради тут на сайті.